,,Od ziarna do chleba..." taki tytuł nosiły warsztaty edukacyjne, w których 22 maja 2019r. uczestniczyli nasi najmłodsi uczniowie z klas 0-III. Pomimo niesprzyjającej pogody, dzieci wraz ze swoimi wychowawczyniami udały się do Muzeum Orawskiego Parku Etnograficznego w Zubrzycy Górnej, aby poznać tajniki wypiekania chleba. Muzeum to tworzone było od 1937 roku, a otwarte zostało dla zwiedzających w 1955 roku. Prezentuje ono architekturę i kulturę mieszkańców regionu Górnej Orawy. Dzięki miłym pracownikom Skansenu nasi podopieczni, podzieleni na dwie grupy, poznali etapy powstawania chleba i uczestniczyli w pracach związanych z jego przygotowaniem. Najpierw swoje kroki skierowali do zabudowań gospodarczych, aby dowiedzieć się, co to jest ,,młócenie cepami", i jak wyglądało czyszczenie ziarna przetakami. Potem w pięknych wnętrzach starych chałup mielili ziarno na żarnach i przy śpiewie piosenki ,,Mało nas do pieczenia chleba" wyrabiali ciasto na moskoliki.
Po zakończeniu zajęć, kiedy na chwilę wyjrzało słońce, udaliśmy się na zwiedzanie. Ze względu na trwające w starej części Skansenu prace remontowo-konserwatorskie, umożliwiono nam obejrzenie nowej części. Mieliśmy okazję zobaczyć m.in.: wnętrza starych domów i znajdujące się tam tematyczne ekspozycje, kościół pw. Matki Bożej Śnieżnej przywieziony z Tokarni oraz Zagrodę Misińców z przełomu XIX/XX wieku, gdzie w młodości gościł tam Karol Wojtyła, późniejszy Wielki Papież Jan Paweł II, który pracował na Orawie przy budowie drogi na Przełęczy Krowiarki.
Warto jest od najmłodszych lat wpajać dzieciom zamiłowanie do tradycji, bowiem:
,,Sens życia i wiara w człowieka nie bierze się z pustki, lecz pielęgnowania tradycji i ocalania pamięci zbiorowej, która stanowi o przyszłości i wielkości narodu...”
Jerzy Waldorff